Drivfodring

Efter gårdagens slutskattning, som gav ytterligare 40kg finfin honung, var det idag dags att drivfodra litet. Detta innebär att varje kupa får en liten, upp och nervänd, burk med sockerlösning (i detta fallet utspädd honung jag skattade vid midsommar) som då skall simulera drag så drottningen fortsätter lägga ägg.

Det är viktigt att samhället växer sig starkt inför vintern och just nu är det litet dåligt med nektar för flickorna att dra in till kupan och när det är på så vis avstannar äggläggningen. Därför får biodlaren ge tillbaka litet så samhället har tillräckligt med bin för att säkra överlevnad.

Kupor med en extra ram ovanför med litet drivfoder.

På bilden ovanför finns en liten kupa, så kallad apidea, som jag testat litet. Den fungerar som ett minisamhälle vilket man använder för att driva upp en ny drottning.

Drottningcell med blivande drottning inuti.

Ur cellen kom en fin drottning som även parade sig och blev äggläggande. Tyvärr verkar det som om samhället hon sedermera introducerades i inte alls tyckte hon var en lämplig kandidat utan de har troligtvis tagit henne bort från jordelivet. Jättetråkigt såklart men ibland går det på det viset. :/

Till nästa år har jag femton ”dubbelapideor” där det kommer drivas upp drottningar till försäljning samt eget bruk.

Det här inlägget postades i Bisysslor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *