Höstbestyr

Drottningen jag skrev om förra gången är i full gång med att lägga ägg och det ser ut som om samhället kommer bli starkt nog för att ha förutsättningar att klara vintern *phew*. Jag har börjat vinterfodra med och de hade dragit ner den största delen av vinterfodret när senast jag var där och kikade. Det blir en sväng dit idag med för att se om de är färdiga.

Idag burkades den sista honungen och det blev hela 77 burkar. I och för sig ingen enorm skörd men för att vara i uppstartsfas så är det ett helt ok resultat.

77 burkar med honung som skall få etikett om någon vecka när tiden till detta finnes.

Sedan har jag gjort ett litet test med att göra mjöd av den tidiga sommarhonungen. Även denna har tappats på flaska idag för att sedan åka in i kylen några veckor. Den ljusa är ett vanligt mjöd på endast honung och vatten emedan det mörka även fått jäsa tillsammans med blåbär. Det skall bli fantastisk roligt att prova 🙂

Några flaskor test-mjöd. Hela köket bär en doft av jäst 🙂

Litet om planen inför framtiden då… Under kommande år tänkte jag dela nuvarande fyra kupor (under förutsättning att alla klarar vintern) till åtta samhällen så fort som det är möjligt under vår/tidig sommar. Dessa åtta skall sedan bli åtminstone sexton innan året är över. Jag kommer även att dra upp egna drottningar för att kanske kunna utöka ännu litet snabbare.

Expansionen kommer såklart kräva nya platser att ha kupor på men förhoppningsvis finns där möjlighet till samarbete med lokala lantbrukare som ser fördelen med att ha bin i närheten som pollinerar deras grödor.

Testen med mjöd är en liten tanke på att eventuellt kunna erbjuda detta som en del i försäljningen längre fram när det blir tillåtet att sälja gårdsvin eftersom jag hoppas på att även lokalt tillverkat mjöd kan falla under dessa bestämmelser. Men detta är endast en liten tanke i nuläget.

Slutligen för detta inlägg så vill jag skriva att det är fantastiskt med tanken på att kanske kunna ha en bi-syssla längre fram som inte bara ger alla inblandade så mycket utan även bidrar med lokalt producerade produkter och större skördar. Allt detta vid sidan av de givande arbete jag har inom vården.

/Joacim

Det här inlägget postades i Bisysslor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *