Kupbygge!

Så var det då dags att börja ”projekt kupbygge”. Efter mycket räknande och ritande hämtades virke för att bygga den så kallade Huddingekupan. Kupor i trä är klart tyngre än i cellplast och ser man till tidsåtgången, när man inte har perfekta byggförhållanden, så finns det knappt någon vinst i att bygga själv. Men… det är så avslappnande att få bygga och sedan är känslan av att ha gjort det själv oslagbar!

Nästan färdiga kupor. Eller tja, inte helt kanske. 🙂

Tyvärr gick det inte att bygga på den första platsen jag hade i plan så istället tänkte jag använda det garage jag hyr. Så det röjdes ut och plastades in för att inte damma ner andra bilar. Sedan när det var dags att börja såga insåg jag att det endast satt en 6A säkring… Precis, alldeles för dåligt avsäkrat så den säkringen löste ut omgående.

Det blev i alla fall städat…

Så det var inte mycket annat att göra än att bära upp virket i lägenheten. Det är något speciellt med att utföra fysiska arbeten som inte kräver mer än kroppsarbete men detta var litet krångligare än så. Plankorna var 5.1 meter långa och skulle upp i ett trapphus och ut på en loftgång innan de kunde vändas och sedan föras in i hallen. Tog en stund 🙂

Sedan var det dags att såga. Kan tänka mig att grannarna inte var helt nöjda med att en stor del av långfredagen berikades med ljudet av en sågklinga som gick igenom trä.

När bitarna var färdiga skulle de sammanfogas. Jag använde inget lim utan körde på det tips som ges på http://www.huddingekupan.se/ där jag istället fogade samman bitarna med en 3mm board (kapad i 20mm remsor) och en gummislägga.

De sista burkarna honung från förra året finns i bakgrunden.

Men livet blir ju aldrig riktigt som man tänkt sig och arbetet med kuporna fick stå tillbaka för andra saker ett tag…

Hittade en ”kompis” (skogsödla) på kolonilotten. Egentligen är bilden med som utfyllnad och för att visa att fokus hamnade någon annanstans 😀

En vacker dag för ett par helger sedan fick jag ett samtal från en av grannarna på koloniområdet. -”Dina bin svärmar!!”. Äsch… -”Kommer omedelbums!”, svarade jag och packade bilen med det jag behövde och for dit. En bra idé är att fullfölja en plan så man inte hamnar i en sådan här situation. 🙂

En liten svärm i ett litet äppelträd.

Som tur var hade svärmen satt sig i ett lågt äppelträd så det var lätt att ta hand om dem. 🙂 Sedan var det bara att färdigställa några kupor (det var inte mycket jobb kvar på dem) och ge mig i kast med att dela upp de två samhällen som fanns för att de inte skulle få för sig att svärma mer. Totalt blev det sju delar (svärmen inräknad) men två delar slogs sedermera ihop till ett samhälle då det ena av dem var litet för låg bimassa i.

Så, då fortsätter äventyret. Jag har fått godkänt för ytterligare en plats att ställa upp kupor på så fyra samhällen flyttar snart ut dit. Sedan är planen att fortsätta expandera så det blir inte mycket honung i år skulle jag tro. Det finns mer arbete med att sätta ihop kupdelar och det är trångt i lägenheten just nu med allt virke som man får kliva över. Men med litet tur så uppenbarar sig ett ställe med mer utrymmen för biodling kräver sin beskärda del.

/Joacim

Det här inlägget postades i Bisysslor. Bokmärk permalänken.

4 svar på Kupbygge!

 1. Emma Nordström skriver:

  Hej! Om du har ritningen till Huddinge Kupan. Vill du dela med dig av den?
  Mvh Emma

  • Joacim skriver:

   Skickade den ritning jag fick från skaparna av ritningen. De hade den gratis på hemsidan men vill man ha en mer specificerad så vill de nog ha en peng 🙂
   /Joacim

   • Fuad Hasanic skriver:

    Hej Joacim,
    Läste mycket om huddingekupan och är själv nyfiken på att bygga några stycken till min lilla biodling. Om du har kvar ritningen och är villig att dela med dig av den så är ja mycket tacksam.
    Mvh Fuad

    • Joacim skriver:

     Hej!

     Jag är precis i en flytt och har inte tillgång till datorn på några dagar men skall kika så snart jag har möjlighet.

     Med vänlig hälsning
     /Joacim

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *