Decemberuppdatering

Det har varit ett problematiskt år rent privat så biodlingen har inte fått den uppmärksamhet den borde ha fått. Men idag blev fem samhällen i alla fall behandlade med oxalsyra för att dämpa antalet varroakvalster. Alla fem såg ut att må väl och hade tillräckligt bra bimassa för att förhoppningsvis klara vintern.

Förra vintern klarade sig tyvärr inte två samhällen och jag delade därför kvarvarande två samhällen i sex delar (egentligen hade ett av dem svärmat och blivit nerplockat). Ett av dessa blev utrövat ganska tidigt så kvar blev nämnda fem samhällen. Jag hade litet problem med att få dem att dra upp en drottning och de var inte heller speciellt intresserade av att ta emot de drottningar jag försökte introducera men till slut gick det vägen och de började växa.

Det blev såklart ingen honung att slunga denna säsongen men förhoppningsvis blir det något till nästa säsong. Dock ligger det i plan att dela kvarvarande samhällen till nästa vår för att fördubbla antalet.

Så, när jag ser tillbaka på detta året har jag haft litet otur och gjort några nybörjarmisstag som jag hoppas på att inte upprepa till nästa år. Sedan hoppas jag, rent personligt, på ett bättre 2020.

/Joacim

Det här inlägget postades i Bisysslor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *