Och så kom hösten

Eller tja, helt och hållet höstligt är det kanske inte än men ur ett bihållarperspektiv så är de flesta höstsysslor antingen över eller pågående.

Det har inte blivit så mycket uppdateringar under sommaren då det har varit mycket jobb och jag prioriterat min lediga tid till människorna i min närhet. Detta innebär såklart inte att jag försummat alla mina flickor utan dessa har jag haft stenkoll på med besök var 7-10 dag.

Dottern min, med stor skepsis mot flygande kreatur beväpnade med gadd, har jobbat med att komma över sin oro. Undertecknad är stolt över hennes stora framgångar då hon började flera meter bort till att nu kunna hålla i ramar och assistera vid kupgenomgångar.

Eftersom det nu blivit fler samhällen, och mitt minne är allt för begränsat, har jag börjat använda mig av ett program/app kallat Hivelog. Det är gratis och hjälper mig hålla koll på hur samhället mår genom att jag kan gå tillbaka och se hur det utvecklat sig. Genom att t.ex. kolla hur det var förra gången jag kikade så ser jag snabbt om det är på väg åt rätt håll eller om det är dags för någon åtgärd.

Flickorna är fullt upptagna med arbetet och vägrar störas av en medelålders skäggmåns.

Bland höstsysslorna ingår varroaprevention. Varroa är ett kvalster som sätter sig på bina och livnär sig av deras kroppsvätskor. Som en konsekvens av varroa minskar binas resistans mot sjukdomar och virusangrepp vilket bl.a. kan ses i deformerade vingar osv. Tyvärr är det bara något man får acceptera att det finns eftersom vi inte har någon möjlighet i nuläget att fullständigt utplåna denna plåga men det finns sätt för att minska populationen i kupan.

Thymol luktar ganska skarpt så förberedelserna utförs lämpligen utomhus.

Behandlingen i år består primärt av Thymol vilket är ett av de rekommenderade preparaten man kan använda och det kommer ursprungligen från timjan och andra ”aromatiska” växter men som numera tillverkas syntetiskt.

I samband med att jag slutskattade och påbörjade thymolbehandlingen var det även dags för invintring.

Fodersargar och Bifor (vintermat för bina).

Denna gången använde jag, för smidighetens skull, färdigt inverterat socker kallat Bifor samt fodersargar. Det blir något dyrare än att själv blanda socker med vatten men det fick vara värt det då tid var en bristvara och det är ganska slabbigt att blanda ut socker i köket här hemma.

När allt var färdigt såg det ut såhär.

Efter invintringsarbetet for jag hem och slungade honung och när detta skrivs hade alla utom ett samhälle dragit ner allt foder och fodersargarna är nu bortplockade.

Det blev ingen stor skörd men… det är i alla fall honung 🙂

Årets skörd blev såklart inte så stor eftersom jag delade alla samhällen så de hade en del att jobba med för att växa sig starka. Sedan verkar det som om det varit mycket varierat med skörden i år för många biodlare. Allt från ”väldigt dåligt” till helt ok.

Planen för nästa år är en mer moderat expansion och mer honung per samhälle. Det kommer såklart bli några avläggare från de starkare samhällena men det är dags för flickorna att bekänna färg som producenter. 🙂

/Joacim

Det här inlägget postades i Bisysslor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *