Drottningar?

Senaste veckan (mestadels helgen) har spenderats med att fixa parningskupor för blivande drottningar, vaxa ramar och fixa för den kommande slungningen. Under söndagen iklädde jag mig bidräkten för att göra ett försök till litet drottningodling på ett smidigt men ineffektivt sätt.

Huvudbeklädnaden är inte vacker men jag slipper hår i ögonen 🙂

Dvs. jag tog en bit från en ram med yngel i rätt storlek och knöt fast i mittenramen i parningskupan. Sedan hällde jag i ca. 2dl arbetsbin. Dessa kupor flyttades sedan till en annan bigård där bina snart inser att de inte har någon drottning och förhoppningsvis drar upp en drottning från de yngel de har fått med sig. När drottningen sedan kläcks kommer hon att ge sig ut för att para sig och lyckas detta kan hon ev tillsättas till en annan kupa (med äldre drottning) eller så gör jag mindre avläggare längre fram. jag har filmat processen så när jag kommer igång med redigerandet så kommer den snart ut till allmän beskådning.

Ingen sol, bara regn… Men det var underbart och varmt sommarregn!

Jag har beställt utrustning för att kunna odla drottningar i litet större skala men jag får se när detta kommer och om/när jag får tid till det projektet med.

Det ser ut som om jag kommer kunna slunga litet sommarhonung (bl.a. raps) nästa helg så när det gäller biodlingen så är vi på banan i år. Ok, det blir inga enorma mängder men till hösten tänker jag mig att det kan bli en del i alla fall. 🙂

Sommar? Nja, varm vår!

Det här inlägget postades i Bisysslor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *