Honung

Litet snabbt om ”min” honung (det kommer mer)…

All vår Svenska honung kristalliseras (stelnar) över tid. Låter vi den bara vara så kommer det vanligtvis bli förhållandevis stora kristaller och honungen känns litet ”sockrig” i konsistensen. I Sverige har vi en tradition av att vilja ha små kristaller och en mer ”smörig” konsistens och detta brukar vi lyckas med genom en av två olika metoder:

Röra honung.

Honungen lämnas i tunnor/kärl efter slungning och efter ett tag, olika lång tid beroende på vad bina har dragit på för nektar, kommer honungen att börja kristallisera. Det är då som biodlaren kommer röra honungen morgon och kväll tills dess att rätt konsistens för burkning har uppnåtts.

Detta är en ganska tidskrävande process och därför använder många av oss ett annat sätt dvs:

Ympa honung.

Här gör man som så att man tar en del av den nyslungade honungen och blandar med en liten del av fjolårets honung (som har den konsistens man är ute efter). Sedan låter man den stå i kylen och rör den morgon och kväll i några dagar för att slutligen blanda ut den i den nyslungade honungen. Efter detta kan man hälla upp honungen på burk och så kommer den att kristallisera med de små kristaller man eftersträvar.

Att ympa är, med andra ord, mindre tidskrävande och man kan också få ut honungen till försäljning så snart som möjligt. Många vill ju ha sina produkter så färska som möjligt även om just honung klarar sig lång tid efter ”bäst före”-datum passerats om den bara förvaras rätt.

Den första honungen jag slungade rörde jag men åren efter detta har jag ympat.

Förvaring

Kort och gott: Mörkt och svalt (och med locket på). Det går också att förvara honung i frysen eftersom den inte expanderar på samma sätt som vatten. På så sätt kan man också bibehålla en rinnande form längre än om man låter den stå i kylskåpet.